Nieuws

Breeding Accel staat gezamenlijk op de IPM Essen
30-11-2023
Breeding Accel staat gezamenlijk op de IPM Essen
Van 23 tot 26 januari 2024 markeert een bijzonder moment voor Breeding Accel, want voor het eerst nemen we gezamenlijk deel aan de Internationale Pflanzenmesse (IPM) in Essen, een van de grootste bloemen- en plantenbeurzen van Europa.

Bezoek ons in Hal 2, Stand 2D13, waar de vooraanstaande veredelaars van Breeding Accel, zoals KP Holland, Interplant Roses, Schoneveld Breeding, Sion Young Plants en Royal Van Zanten een uniek assortiment bloemen en planten presenteren. Van de meest bijzondere Phalaenopsis tot de nieuwste rozen, de kleurrijkste Chrysanten tot de sterkste cyclamen - Breeding Accel biedt een breed scala aan gewassen, veredeld door gespecialiseerde experts.

Peter van der Pol, woordvoerder van Breeding Accel, deelt zijn enthousiasme: "Door gezamenlijk op één stand te staan, hopen we een breed publiek te bereiken en een onvergetelijke indruk achter te laten op een van de meest prominente evenementen in de bloemen- en plantenindustrie."

Mis dit unieke evenement niet en bezoek onze stand op de IPM. Breeding Accel kijkt ernaar uit om u te verwelkomen en u mee te nemen op een reis langs de nieuwste ontwikkelingen en prachtige variëteiten van onze veredelaars.
WUR Carrière dag: studenten enthousiastmeren voor veredeling
10-10-2023
WUR Carrière dag: studenten enthousiastmeren voor veredeling
Op woensdag 18 oktober 2023 is Breeding Accel aanwezig op de studenten carrière dag georganiseerd door de WUR. De carrière dag vindt plaats op de Wageningen Campus, in het Oriongebouw en het Forumgebouw. Het event is voor alle studenten en afgestudeerden van de WUR toegankelijk.

Breeding Accel is een samenwerkingsverband tussen 6 veredelingsbedrijven, o.a. op het gebied van kennis, innovatie en carrièremogelijkheden. We staan 18 oktober voor je klaar om je meer te vertellen over verschillende bedrijven waar we mee samenwerken en de carrièremogelijkheden.

Ben jij benieuwd naar een carrière in de tuinbouw bij één van deze innovatieve veredelingsbedrijven? We ontmoeten je graag in onze stand. Stand nummer 12 in gebouw Orion
Royal Van Zanten sluit aan bij Breeding Accel
06-09-2022
Royal Van Zanten sluit aan bij Breeding Accel
Breeding Accel is in 2014 opgericht door KP Holland, Schoneveld Breeding, Sion Orchids en Interplant Roses, met als doel het verkorten van de “Time to Market” voor nieuwe producten, door krachten te bundelen op het gebied van veredeling, onderzoek en innovatie. In 2020 sloot Fresh Forward Breeding eveneens aan bij Breeding Accel. De samenwerking werpt vruchten af door het efficiënt gebruik van elkaars kennis en onderzoeksfaciliteiten. In 2021 is door Breeding Accel een moleculair laboratorium opgezet waar de partners gebruik maken de faciliteiten, gezamenlijk onderzoek doen en kennis ontwikkelen.

Onlangs is Royal Van Zanten toegetreden tot Breeding Accel.

Royal Van Zanten is internationaal koploper in de veredeling en vermeerdering van een brede range snijbloemen en pot- en tuinplanten. Dit jaar viert ze haar 160 jarig bestaan. Royal Van Zanten heeft ruim 1.000 gepassioneerde medewerkers die werken vanuit de thuisbasis in Nederland en op de internationale veredelings- en productielocaties in Oeganda, Kenia, Zuid-Afrika en Colombia.

Voor Royal Van Zanten geeft de samenwerking toegang tot de kennis en faciliteiten van de Breeding Accel partners.

Doordat Royal Van Zanten vanuit andere gewasgroepen en toepassingen naar onderzoek en veredeling kijkt, komen nieuwe inzichten beschikbaar, aldus Peter van de Pol, woordvoerder van Breeding Accel.

“We zijn trots om aan het diverse netwerk van Breeding Accel te gaan deelnemen. Het sluit aan op onze ambitie en veredelingsstrategie. Door deze samenwerking wordt het innovatieve karakter van de deelnemende bedrijven versterkt. Het is daarnaast inspirerend voor onze medewerkers om van elkaar te leren. Uit ervaring weet ik dat de ‘kruisbestuiving’ tussen verschillende bedrijven veel nieuwe innovaties zal opleveren”, aldus Joost Kos, Directeur Veredeling & Ontwikkeling bij Royal Van Zanten.

Op de foto, vlnr: Oliver Borrmann, Peter van de Pol, Robert Ilsink, Joost Kos, Maarten Goos, Aad van der Knaap, Teunis Sikma, Leo de Vries

Voor vragen over deze samenwerking kan contact worden opgenomen met:
·       Breeding Accel (woordvoerder Directeur-eigenaar Schoneveld Breeding Peter van de Pol)
·       Royal Van Zanten (Algemeen directeur Maarten Goos)

www.breedingaccel.com info@breedingaccel.com
Breeding Accel investeert in de toekomst
15-10-2021
Breeding Accel investeert in de toekomst
Het bestaande laboratorium in bedrijfsverzamelgebouw PlantXperience in Wilp, kent sinds kort een moleculaire afdeling met nieuwe gebruikers. De vijf veredelaars die samenwerken onder de naam Breeding Accel, hebben het laboratorium gezamenlijk in gebruik genomen. Getogen in kakelverse laboratoriumjassen openden voorzitter Peter van de Pol (Schoneveld Breeding) en Thijs van Dijk (Fresh Forward) het laboratorium symbolisch. Met het doorknippen van het lint openden zij letterlijk nieuwe deuren. De partners vullen hun gezamenlijke kennisuitwisseling aan met protocolontwikkeling en het zoeken naar merkers. Het doel is de time-to-market van de verschillende gewassen van partners te verkorten.

Gemeenschappelijk onderzoek
De vijf bedrijven investeerden in de nieuwste apparatuur en verenigen een deel van hun researchcapaciteit nu in Wilp. Moleculair biologen, bio-informatici en fytopathologen werken er samen aan innovatieve moleculaire veredelingstechnieken. Omdat deze technieken relatief nieuw zijn in hun branche, kunnen de biologen van Breeding Accel er in het nieuwe laboratorium gezamenlijk mee aan de slag.

Vroege conclusies
De time-to-market van uitgangsmateriaal en de doorlooptijd van de veredelingscyclus worden door de gezamenlijke investering korter. Planten hoeven niet helemaal opgekweekt te worden om conclusies te kunnen trekken. Op DNA-niveau komen onderscheidende eigenschappen immers al aan het licht. Moleculair bioloog Koen Pelgrom: “Ik kan nu aan de genen al zien welk uitgangsmateriaal bijvoorbeeld de mooiste kleur blauw oplevert”. En doordat de moleculair biologen samen van het laboratorium gebruik maken, krijgen protocollen ook sneller vorm. Het zal immers eerder duidelijk zijn welke aanpak het beste werkt en wat aandachtspunten zijn.

Snelheid maken
Door de researchcapaciteit te verenigen en gezamenlijk te investeren in apparatuur, kan Breeding Accel als innovatief kennisplatform gericht en gefocust snelheid maken. De partners hebben geen overlap aan gewassen. Juist door de diversiteit aan kennis vanuit fruit-, snijbloem- en potplantgewassen bij elkaar te brengen, is verdergaand pre-competitief onderzoek mogelijk.

Breeding Accel
Breeding Accel ontstond in 2014 en bestaat uit KP Holland, Interplant Roses, Schoneveld Breeding, Sion Young Plants en Fresh Forward. Alle partners staan voor dezelfde uitdagingen, maar allemaal in een ander gewas. Door slim samen te werken, kunnen de bedrijven elkaar verder helpen. Het motto van Breeding Accel volgens Peter van de Pol is “Alleen ga je vaak sneller, maar samen kom je veel verder”.
Fresh Forward Breeding sluit aan bij Breeding Accel
31-08-2020
Fresh Forward Breeding sluit aan bij Breeding Accel

Breeding Accel is in 2014 opgericht door KP Holland, Schoneveld Breeding, Sion Young Plants en Interplant Roses, met als doel het verkorten van de “Time to Market” voor nieuwe producten door krachten te bundelen op het gebied van veredeling, onderzoek en innovatie. De samenwerking werpt vruchten af door het efficiënt gebruik van elkaars kennis en onderzoeksfaciliteiten op het gebied van moleculaire en celbiologische technieken.

Onlangs is Fresh Forward Breeding toegetreden tot dit samenwerkingsverband. Fresh Forward behoort op het gebied van fruitveredeling tot de Noord-Europese top, en is met name gespecialiseerd in de veredeling van aardbei en appel. Fresh Forward werkt intensief samen met Wageningen University & Research (WUR).

Voor Breeding Accel is de uitbreiding met Fresh Forward zeer waardevol vanwege de verbreding van onderzoekscapaciteit en kennis van moleculaire veredeling. Daarnaast heeft de sterke band met WUR veel toegevoegde waarde voor Breeding Accel.

Voor Fresh Forward geeft de samenwerking toegang tot de kennis en faciliteiten van de Breeding Accel partners op het gebied van celbiologische ondersteuning van de veredeling.

Doordat Fresh Forward vanuit een andere gewasgroep naar onderzoek en veredeling kijkt, komen vanuit verschillende invalshoeken nieuwe inzichten beschikbaar, aldus Peter van de Pol, woordvoerder van Breeding Accel.

Voor vragen omtrent deze samenwerking kan contact worden opgenomen met:
Breeding Accel (woordvoerder en Directeur-eigenaar Schoneveld Breeding Peter van de Pol) petervandepol@schoneveld.nl

Fresh Forward Breeding (Algemeen directeur Teunis Sikma) info@fresh-forward.nl

www.breedingaccel.com